Allt på en gång

Som flera av er säkert redan märkt så har vi väldigt varierande tillgång till vatten just nu. Det pågår några olika projekt samtidigt som nya kommer upp. Lite stressigt samtidigt som det är glädjande att vi hittar saker att åtgärda.

Den nya styrningen till pumparna håller fortfarande på att installeras av elektriker. När det är klart kommer vi ha två pumpar igen vilket gör att driftsäkerheten ökar avsevärt.

De nya sugslangarna som lades ut för ca en vecka sedan har ännu inte haft önskad effekt. Vi håller på att utvärdera dem och har lite funderingar på hur de kan modifieras. Sjögräs kommer fortfarande in i pumpen men i något mindre omfattning. Vi har också noterat att de nya slangarna inte tyngdes ner tillräckligt. När pumpen stannar kommer det in luft i slangarna och de flyter upp till ytan. De sjunker igen när pumpen går igång.

Ett problem som har gäckat oss ett bra tag nu är att det kommer in luft i pumpen vilket gör att den stannar. Nu i dagarna har vi hittat två kopplingar som släpper in luft i sugledningen. Vi kommer täta dessa och hoppas att våra luftproblem kommer vara ur världen.

Luften som tar sig in i pumpen är vårt huvudproblem. Även utan alger så stannar med någon veckas mellanrum. Nu med alger och sjögräs som ökar motståndet från brunnen så sugs luften in snabbare med täta driftstopp som följd. Nu med sjögräs och hög belastning på pumpen så startas den om 2-3 gånger om dagen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

187 svar på Allt på en gång

  1. Björn Edman skriver:

    Vi har också tidigare år haft problem med luft i sugledningarna. Det inträffar i början av bevattningssäsongen. Orsaken är att vattnet löser mer gas under vintern än under sommaren. En snabb uppvärmning av sjövattnet, som i år, gör att det inte har hunnit uppstå en jämvikt med atmosfären. I sugledningarna, där det är ett undertryck, blir gasövermättnaden problematisk när luftbubblor bildas.
    Vad kan man göra? Hålla ut. Problemet försvinner snart.

Lämna ett svar